Szlifowanie
Szlifowanie szkła jest podstawowym i najczęściej występującym procesem, charakteryzuje się pozbawieniem nierówności i ostrości obrabianych krawędzi formatki (Szlifowanie lub C-kant). Polega na niezwykle starannym wykończeniu krawędzi, która stanowi nie tylko efekt estetyczny ale również zapewnia bezpieczeństwo użytkownikowi podczas bezpośredniego kontaktu z szybą.
Kształt szlifów występuje w dwóch postaciach, może być prosty z lekko ściętymi krawędziami o kształcie trapezowym (najczęściej występująca opcja) lub na tzw. ołówek – kształt szlifu okrągły zbliżony do litery C. Krawędź formatki może być spolerowana lub matowa.
Parametry techniczne szlifowanych formatek: grubość szkła: 3mm – 19 mm; minimalna wielkość szkła: 50mm x 50mm; maksymalna wielkość szkła: bez ograniczeń ; maksymalna wielkość szlifu: 4mm
W procesie cięcia szkła istnieje możliwość powstania mikropęknięć na krawędzi wycinanych formatek, aby zminimalizować wynikające z tego ryzyko pęknięcia pod wpływem naprężeń wewnętrznych szkło poddaje się szlifowaniu. Szlifowanie spełnia dwie podstawowe funkcje zwiększenie bezpieczeństwa oraz poprawia aspekty wizualne.