Hartowanie
Proces hartowania zwiększa użyteczność szkła poprzez zwiększenie wytrzymałości powierzchni szklanej co powoduję, że formatka jest znacznie bardziej odporna na działanie czynników mechanicznych. Hartowanie szkła polega na nagrzaniu szkła do temp. 620 – 680 C i oziębieniu go w strumieniu sprężonego powietrza, w efekcie powstają powierzchniowe naprężenia rozprężająco-ściskające, co znacznie podwyższa wytrzymałość szkła. Szkło hartowane jest szkłem bezpiecznym, gdyż po stłuczeniu rozpada się na okruchy, a nie igły, eliminując ryzyko skaleczenia.
Szkło hartuje się z 3-ech kluczowych powodów:
- zwiększa się wytrzymałość mechaniczną – do 3 razy bardziej odporne na uderzenia od zwykłego szkła
- zwiększona odporność termiczna – do 4 razy większa od zwykłego szkła ( dla podstawowego szkła 4 mm float zakres stosowania hartowania wynosi od – 50 C do + 20st C, gdzie dla zwykłego szkła o tej samej grubości jest to odpowiednio – 20 do + 50 st C)
- każde szkło hartowane ma obrobione krawędzie (tępione lub szlifowane) przez co można je bezpiecznie łapać w dłonie, eliminuje ryzyko skaleczenia.